Jurnalul : Apocaliptica. Din 9 ianuarie 2019

Am aflat răspunsul la întrebarea din acest articol : colecția de cărți Apocaliptica de Dan-Silviu Boerescu se va găsi la chioșcurile de ziare, începând de miercuri – 9 ianuarie 2019, impreună cu ziarul Jurnalul.

Apariție săptămânală.

Preț ziar + o carte : 15.90 lei.

Cărțile colecției și data acestora de apariție : 

 1. Românii și tragedia scufundării Titanicului (cu referiri inedite din presa vremii) – 9 ianuarie 2019
 2. Marile cutremure din istoria României și previziuni despre următoarea catastrofă seismică – 16 ianuarie 2019
 3. Apele ucigașe – dezastrele naturale care ne-au lovit în ultimele secole, avertismente pentru un viitor tragic? – 23 ianuarie 2019
 4. Teribilele accidente industriale și ecologice din istoria noastră ”secretă” – 30 ianuarie 2019
 5. Accidentele aviatice românești din ultima sută de ani, o istorie cumplită – 6 februarie 2019
 6. Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI – 13 februarie 2019
 7. Tablouri ale morții: atentatele și alte evenimente teribile care au desfigurat chipul României – 20 februarie 2019
 8. Istoria nespusă a războaielor și conflictelor interetnice din România modernă – 27 februarie 2019

Prezentarea colecției : 

În istoria lor tumultuoasă și contradictorie, adesea confiscată și falsificată de literatura de propagandă, România și românii s-au confruntat cu nu puține scene și situații apocaliptice.

De multe ori, dintr-o ipocrită ”pudoare istorică” s-a preferat trecerea lor cu vederea sau exilarea lor în paginile îngălbenite vreme ale unor cronici și documente de arhivă nefrecventabile.

2 thoughts to “Jurnalul : Apocaliptica. Din 9 ianuarie 2019”

 1. Românii și tragedia scufundării Titanicului (cu referiri inedite din presa vremii) – 9 ianuarie 2019

  Multe scenarii apocaliptice au inconjurat, inca inainte de lansarea sa la apa, uriasul pachebot RMS „Titanic”, cel mai mare obiect autopropulsat din istoria omenirii. Tragedia a generat apoi si o multime de interpretari conversate ale faptelor si personajelor, dar si mai multe ecranizari, intre care cea a lui James Cameron din 1997 a dominat box office-ul mai bine de un deceniu. Dincolo, insa, de orice, epopeea navei – care inca nu s-a incheiat! – ramane o coplesitoare poveste despre sange, iubire, aur si otel, la care au contribuit si un numar de romani

  Cea celebra nava din istorie si cruntul ei destin – noile teorii ale conspiratiei.

  Naufragiul pachebotului RMS „Titanic” in presa romaneasca a vremii. Amanunte inedite – Personalitati filo-romane ale vietii cotidiene britanice si americane disparute o data cu vasul „Titanic” – O noua viziune asupra naufragiului – Situatii controversate si diferite fata de varianta cinematografica.

  Sectiunea documentara a cartii a fost realizata de drd. Ion Andrei Gh. Tarlescu, absolvent al Universitatii „Kapodistria” din Atena (Facultatea de Teologie), cercetator-bibliograf S1 la Serviciul Manuscrise si Carte Rara al Bibliotecii Academiei Romane. Este doctorand al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane, pregatind un doctorat in filologie greaca si autor a peste cincizeci de traduceri din limba greaca veche si moderna cu importante contributii in istoriografia si filologia romaneasca veche, prin cercetari de manuscrise si documente in biblioteci din strainatate.

 2. Marile cutremure din istoria României și previziuni despre următoarea catastrofă seismică – 16 ianuarie 2019

  Seara de 4 martie 1977 a fost cea mai tragica din istoria recenta a Romaniei. Bucurestiul – dar si Zimnicea – a cunoscut un cutremur devastator, cu circa 1600 de morti inregistrati initial ( desi de spune ca cifra reala ar fi fost, intrealitate, cu mult mai mare, ea fiind intentionat diminuata de aparatul de propaganda al lui Ceausescu).

  Un asemenea dezastru s-ar putea repeta, practic, oricand, iar specialistii nu s-au pus de acord in privinta iminentei unui nou cutremur. Daca, intr-adevar, acesta se va produce in viitorul apropiat si va aveam asa cum se estimeaza, o magnitudine in jurul a 8 grade pe scara Richter, consecintele ar fi incalculabile, tinand cont ca majoritatea cladirilor vechi nu au fost consolidate, iar multe dintre cele noi sunt prost construite.

  Insa, cutremurele din Romania sunt ele, toate, fenomene naturale sau nu cumva unele – precum seria incredibila de 300 inregistrate intr-un interval scurt in toamna anului 2013 – sunt, de fapt, provocate de asa-zisul „razboi geofizic” despre care se vorbeste tot mai insistent?!?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *