Bunul doctor din Varșovia de Elisabeth Gifford (Meteor Press, 2021)

Povestea doctorului Korczak a cunoscut numeroase ecranizări de-a lungul timpului, probabil cea mai reușită fiind realizată în 1990 de Andrzej Wajda.

Ne aflăm în anul 1940, în Varșovia. Ghetoul evreiesc se afla sub teroarea nazistă. Între zidurile acestuia, nenumărați oameni au de suferit privațiuni inimaginabile. Printre ei, și copiii de la orfelinatul de acolo. Și totuși, în acest întuneric al disperării, un om aduce o licărire de speranță copiilor. E vorba de dr. Janusz Korczak, directorul orfelinatului, o personalitate de marcă a timpului.

„Nu abandonezi copiii în asemenea vremuri”, obișnuia el să spună. Ceea ce a și făcut, apărându-i până în ultima clipa. El e ajutat în lupta sa pentru binele micuților de doi tineri, Misa și Sofia, povestea lor de dragoste împletindu-se în mod dramatic cu cea a celorlalți evrei încercați de destin și de tăvălugul istoriei. Mărturiile lor i-au folosit drept sursă de inspirație autoarei pentru crearea acestui tulburător roman-document, în care realitatea și ficțiunea fuzionează extraordinar. Tema principala a acestuia e viața care, în ciuda ororilor războiului, renaște permanent prin iubire și jertfă.

COPERTA.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *