Adevărul : Rasputin de William Le Queux – 1 martie 2021

La chioșcurile de ziare, din 1 martie 2021.

Preț ziar + carte : 25 lei.

Le Queux a contribuit personal la formarea serviciului secret al Guvernului britanic, în care Lordul Roberts, de care era intim legat, deținea portofoliul de ministru al Războiului. Înainte de război, autorul acestei cărți s-a aflat în fruntea agenților secreți care călătoreau prin Europa pentru Guvernul britanic și a fost și primul care a avertizat Consiliul de Stat în legătură cu intențiile Germaniei.

„În paginile ce urmează m-am străduit de dragul cititorului să ridic vălul ce acoperea Curtea imperială a Rusiei și să divulg anumite fapte care în zilele noastre ar putea trece drept neverosimile.

Eu însumi, care cunosc Rusia, care am străbătut imperiul și care i-am frecventat personal pe împărat, pe împărăteasă și pe un mare număr de personaje citate în această carte, trebuie să recunosc că am fost surprins de lectura a numeroase documente pe care acest Rasputin, țăran siberian, care a ajuns la demnitatea de consilier secret al țarului Nicolae al II lea, le avea din fericire ascunse în seiful din ascunzătoarea lui din Gorokhovaya, de la Petrograd.

În lumina acestor documente, dezvăluirile veridice ale relațiilor sale cu kaiserul, care îi atestă trădarea, au intrat în istorie.

Conversațiile reproduse în această carte mi-au fost divulgate de patrioți ruși. Veridicitatea faptelor a trebuit discernută din nenumăratele relatări și telegrame cifrate și scrisori care au fost copiate chiar de mine însumi, după originalele care mi-au fost puse la dispoziție de anumiți ruși ententofili care au dorit să-și păstreze anonimatul.” – William le Queux

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *