Madame Claude de William Stadiem (Corint istorie, 2021)

După al Doilea Război Mondial, cea cunoscută drept Madame Claude a condus, la Paris, în apropiere de Champs-Élysées, una dintre casele de toleranță cele mai exclusiviste de la acea vreme, ajungând să aibă la un moment dat o rețea alcătuită din peste 500 de femei și câțiva tineri, precum și o agendă care, susținea ea, cuprindea nume celebre precum cel al președintelui SUA, John F. Kennedy, cel al șahului Iranului și cel al patronului concernului Fiat, Giovanni Agnelli.

În anii 1960, era cea mai bogată și cea mai cunoscută femeie din Europa care reușise în viață prin forțe proprii – o adevărată legendă de talia lui Coco Chanel.

Fernande Grudet, viitoarea Madame Claude, s-a născut într-o familie evreiască săracă din orașul Angers și, potrivit propriilor spuse, a dus o viață extrem de aventuroasă – a luptat în Rezistența franceză, a supraviețuit internării într-un lagăr nazis de concentrare, s-a iubit cu mebri ai Mafiei corsicane și a făcut trotuarul înainte de a deschide un bordel pentru cei bogați și faimoși.

Apelând în mod inedit la tehnologia telefonului, a creat conceptul de call-girl. Madame Claude nu a vândut însă pur și simplu iubire contra-cost, ci a fost o adevărată pețitoare a elitei puterii.

Pornin de la discuțiile purtate chiar de protagoniste acestei cărți și de la interviurile luate celor care au ajutat-o să-și construiască imperiul, biograful și specialistul în istorie socială William Stediem destramă vălul care ascundea secretele lui Claude, pătruzând în lumea interzisă a plăcerii și a privilegiilor.

„Fascinanta istorisire a lui Stadiem este cât se poate de voluptoasă, dar și plină de surprize plăcute.” – Vogue

„O revelatoare biografie a elegantei regine franceze a iubirii contra-cost…. Este intereant de văzut ce diavol zăcea în unii dintre eroii lumii noastre politice și culturale.” – Kirkus Reviews.

În curând, unul din cele mai așteptate filme, Madame Claude, în regia lui Sylvie Verheyde, având ca sursă de inspirație și volumul lui William Stadiem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *