În echipa lui Stalin de Sheila Fitzpatrick (Meteor Press, 2020)

PROMO : 50% reducere + transport gratuit la mii de cărți (15 - 16 septembrie 2021)

Cunoscuta scriitoare şi cercetătoare australiană ne propune o nouă carte cu conţinut istoric amplu şi temeinic documentat, dar elaborată ca o relatare captivantă, accesibilă unui public larg, interesat de cunoaşterea adevărului ascuns zeci de ani în arhivele sovietice.

Sheila Fitzpatrick s-a specializat în istoria modernă a Rusiei pe care a avut posibilitatea să o cunoască nu numai din documente, ci şi direct, din perioada Războiului Rece când a petrecut mai mulţi ani în Uniunea Sovietică.

„La început a fost echipa lui Lenin. Vladimir Ilici Lenin era căpitanul, așa cum fusese întotdeauna, încă din zilele sciziunii revoluționarilor marxiști ruși în bolșevici și menșevici, în 1903.

Grupul lui Lenin s-a numit ???ș?????, sau grupul majoritar, lăsând eticheta de minoritari (???ș????? opoziției. Dar, de fapt, fusese invers: bolșevicii erau minoritari și Lenin ‒ cel mai intransigent și cel mai puțin conciliant dintre liderii de partid ‒ cel care provocase sciziunea.

Nu era loc pentru a discuta cine trebuie să fie căpitanul bolșevicilor. Dacă nu doreai să joci cum cântă Lenin, trebuia să te duci în altă parte. Lenin și mulți alți revoluționari au trăit în emigrație în Europa, în anii premergători Primului Război Mondial, scăpând atenției poliției secrete țariste; iar echipa lui includea tovarăși emigranți, precum Grigori Zinoviev și tânărul Nikolai Buharin, suficient de îndrăzneți pentru a discuta în contradictoriu cu Lenin despre teoria imperialismului și a capitalismului de stat.

Dar partidul lui avea sprijinitori și în ilegalitatea revoluționară rusă, așa-numiții oameni din comitet, veterani din închisori și din exil, precum gruzinul Iosif Stalin și rusul Veaceslav Molotov.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *