Adevărul : O plimbare prin cultura universală. Din 5 august 2020

Din 5 august 2020, ziarul Adevărul ne oferă săptămânal o plimbare prin cultura universală : 

 • Femei vestite din lumea antică de Dumitru Tudor – 5 august 2020
 • Viețile celor mai de seamă pictori, sculptori și arhitecți de Giorgio Vasari – 12 august
 • Istoria artei volumul 1 de Hendrik Van Loon – 19 august 2020
 • Istoria artei volumul 2 de Hendrik Van Loon – 26 august 2020

(in secțiunea de comentarii veți putea găsi detalii despre cărțile de mai sus)

Parteneriat ziarul Adevărul și editura Paul editions.

Preț ziar + carte : 14.99 lei.

4 thoughts to “Adevărul : O plimbare prin cultura universală. Din 5 august 2020”

 1. Femei vestite din lumea antică – 5 august 2020

  Seria debutează cu un titlu dedicat sexului frumos – nici pe departe însă slab. Femeile prezentate aici s-au impus în paginile istoriei în politică alături de suverani sau oameni de stat, dar şi în artă sau cultură, influenţând contemporanitatea vremurilor lor atât pozitiv cât şi negativ. Unele au rămas în memoria oamenilor prin faptele lor măreţe, altele prin lux, dezmăţ sau crime. Printre ele, pomenim aici doar cateva nume: Hatşepsut, Semiramis, Livia, Olympia, Cleopatra, Zenobia – şi altele, după cum veţi descoperi lecturând cartea lui Dumitru Tudor.

  Vieţile celor mai de seamă pictori, sculptori şi arhitecţi – 12 august 2020

  Cu trăsături sigure de penel, autorul izbuteşte să traseze vastul tablou al celor două secole care au însemnat culmea artistică a plasticii italiene. Informaţia, de cele mai multe ori de la sursa cunoaşterii directe a operei sau a autorului ei, acordă cărţii lui Vasari o caracteristică obiectivă şi cu o orientare istorică generală, pe care o putem şi astăzi aprecia pozitiv în tendenţiozitatea ei realistă.

  Nimeni nu va putea studia vreodată această măreaţă epocă, care a însemnat o cotitură în istoria omenirii şi care se numeşte Renaştere, fără a recurge la cel mai însemnat tezaur de informaţii despre arta ei şi pe care îl constituie cartea de biografii a lui Georgio Vasari.

 2. Istoria artei. Vol.1 – 19 august 2020

  Adevărul revine cu un alt titlu aparţinând lui Hendrik Willem Van Loon, cu scopul de a oferi acelor cititori care n-au avut niciodata pâna acum ocazia de a se ocupa de studiul artei în general, posibilitatea de a întelege si iubi ceea ce a rezistat timpurilor în domeniul picturii, sculpturii si arhitecturii, în muzica si teatru, precum si în domeniul asa numitelor arte minore, de la începutul veacurilor pâna aproape de zilele noastre.

  Istoria artei. Vol.2 – 26 august 2020

  ”N-am scris cartea aceasta cu scopul de a aduce informaţii, pentru că faptele pe care le amintesc în ea poate sunt cunoscute de mult şi se găsesc în lucrările care tratează despre arhitectură, pictură sau muzică. Eu m-am mărginit doar să le adun la un loc, pentru a-l face pe cititor să înţeleagă „universalitatea” care stă la baza artelor. N-am scris această carte nici pentru a putea să expun în toată voia unele din teoriile mele artistice şi a povesti cum îmi petrec eu vremea. Unele s-au mai strecurat pe ici, pe colo, dar poţi oare să le împiedeci când e vorba de lucruri atât de personale ca filozofia artelor? Atunci pentru ce mi-am dat osteneala să redactez acest „tratat” enorm şi pentru ce ţineam să iei cunoştinţă de el? Pentru un lucru foarte simplu. Pentru a te invita să fii de ai noştri, şi prin „ai noştri” înţeleg pe toţi aceia care cugetă că la rigoare ne putem lipsi de prânz sau de cină, dar că viaţa fără câteva fărâmături de muzică sau de pictură nu face să fie trăită.” H.W. van Loon

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *