Skorzeny. Dansând cu diavolul de Hugo N. Gerstl (Meteor Press, 2020)

În 1943, soarta războiului era potrivnică lui Hitler. Mussolini este răsturnat de la putere și ținut în detenție într-un loc secret.

12 septembrie 1943: din ordinul lui Hitler, un grup de comando condus de Obersturmbannfuhrer Otto Skorzeny se aventurează pe cel mai înalt vârf din Apenini, masivul Gran Sasso, pentru a-l salva pe Il Duce.

Octombrie 1944: amiralul Horthy poartă negocieri cu Aliații și Armata Roșie. Omul lui Hitler, același Otto Skorzeny, îl răpește pe fiul amiralului și îl forțează pe Horthy să demisioneze, instalând în schimb un guvern progerman.

Decembrie 1944: Ofensiva din Ardeni. Folosindu-se de 2000 de uniforme furate de la armata americană, Otto Skorzeny conduce un grup de germani vorbitori de limbă engleză în spatele liniilor inamice și produce haos pe întreg frontul.

După prăbușirea celui de-al Treilea Reich, aranjează fuga unor foști membri SS în America de Sud, devine șeful securității lui Juan Peron și iubitul secret al Evitei Peron, antrenează forțele arabe și pe Yasser Arafat pentru războiul cu Israelul, intermediază o întâlnire între Yasser Arafat și Moshe Dayan, vinde armament ambelor tabere ale războaielor din Africa și, într-un final, ca agent al Mossadului, lichidează grupul de oameni de știință germani pe care Egitptul îi recrutase să distrugă Israelul.

Dansând cu diavolul este un roman captivant nu numai pentru povestea în sine – scrisă sub forma unei autobiografii – ci și pentru măiestria cu care autorul te convinge să urmărești cu oarecare empatie – și cu sufletul la gură – aventurile acestui „erou neînfricat/ticălos fără scrupule”, după cum el însuși îl numește, care și-a îndeplinit cu profesionalism și conștiinciozitate misiunile primite. Indiferent cine i le-a comandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *