Naziștii și drogurile de Norman Ohler (Corint, 2020)

Naziștii propovăduiau puritatea fizică și morală, dar, așa cum dezvăluie Norman Ohler în lucrarea sa riguros documentată, cel de-al Treilea Reich era suprasaturat de droguri.

Înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania era o mare putere în domeniul farmaceutic, iar companii precum Merck, Bayer sau Temmler purificau sau produceau și vindeau în cantități industriale cocaină, opioide și, mai presus de toate, metamfetamina. Acest din urmă drog ajunsese să fie consumat de toată lumea, de la muncitori și gospodine până la medici și militari.

De fapt, soldații primeau în mod regulat rații de metamfetamină, căci substanța psihotropă le sporea energia și capacitatea de concentrare, le alunga spaimele și îi făcea să se simtă invincibili, autorul susținând că, fără ea, Blitzkrieg-ul nu ar fi avut succes. Și, cu toate că narcoticele singure nu pot fi o explicație suficientă pentru teoriile rasiale toxice ale naziștilor sau pentru deslușirea tuturor evenimentelor războiului, incredibila cercetare a lui Ohler demonstrează că, fără a lua în considerare consumul de droguri, nu vom înțelege niciodată pe deplin istoria celui de-al Treilea Reich.

„Foarte bună și extrem de interesantă – un studiu academic important, incredibil de bine documentat…” – Sir Ian Kershaw

„Naziștii și drogurile spune povestea remarcabilă a modului în care Germania condusă de Hitler a alunecat spre statutul de stat narcoman și are o incredibilă capacitate de a tulbura. O relatare plină de viață despre o societate în curs de modernizare accelerată, despre o industrie farmaceutică ambițioasă și despre o armată care căuta să creeze soldatul invincibil, dar și despre un dictator care nu mai putea să funcționeze fără injecțiile cu droguri administrate de medicul său…” TIMES

„Punctele forte ale scrierii lui Ohler nu sunt doar vastă colecție de documente rare pe care le scoate la iveală sau imaginile de arhivă cu care își însoțește textul, ci și modul magistral în care își descrie personajele, […] el surprinzând toate nuanțele pateticei dependențe a lui Hitler de doctorul său, precum și intimitatea bizară care le-a caracterizat relația… Naziștii și drogurile este o carte cu adevărat stupefiantă.” – The New York Times Book Review

Un articol interesant pe site-ul Historia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *