Libertatea : Ialta – prețul păcii de Serhii M. Plohii – 3 iunie 2020

La toate chioșcurile de ziare, din 3 iunie 2020.

Preț la chioșcuri : 29.99 lei.

Colecția Kronika a editurii Litera.

Descrierea cărții : 

O nouă istorie a celor opt zile din februarie 1945 în care Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Stalin au hotărât viitorul lumii. Imaginează-ți că ai putea trage cu urechea la discuțiile din timpul unui dineu cu trei dintre cele mai fascinante figuri istorice ale tuturor timpurilor. În această carte de referință, istoricul Serhii Plohii ne transportă în aceeași încăpere cu Churchill, Stalin și Roosevelt, în timpul întâlnirii acestora din momentele de cotitură ale războiului pentru a stabili termenii încheierii păcii.

Cu toate acestea, când cerneala nu se uscase încă, unii au început acuzele. Conservatorii cărora le repugna programul New Deal al lui Roosevelt l-au acuzat că nu apărase interesele americane. Era prea bolnav? Cedase prea mult în schimbul promisiunii lui Stalin de a intra în războiul împotriva Japoniei? S-ar fi putut descurca mai bine în Europa de Est? Atât stânga, cât și dreapta aveau să dea vina pe Ialta pentru începerea Războiului Rece.

Concluziile lui Plohii, având la bază cercetări de arhivă fără precedent, sunt surprinzătoare. Acestea contrazic poziția oficială – consolidate în timpul Războiului Rece – și argumentează că bolnavul Roosevelt se simțea mai bine decât credem. Avem acum ocazia să-l vedem în calitate de conducător pe timp de război. Ialta este o narațiune istorică originală, vie, care emană autoritate, un bestseller în cel mai clar sens al cuvântului.

„Un portret plin de culoare și de suspans al celor trei bătrâni lideri, la întâlnirea lor istorică.“ – The Wall Street Journal

„Istoricul de la Harvard S.M. Plohii a realizat o relatare genială a celor opt zile din februarie 1945 în care «Cei Trei Mari» – Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Stalin – au ajuns la un acord la Ialta în timp ce al Doilea Război Mondial nu se terminase încă.“ – The Boston Globe

 

One thought to “Libertatea : Ialta – prețul păcii de Serhii M. Plohii – 3 iunie 2020”

  1. Cartea Ialta – prețul păcii de Serhii M. Plohii va putea fi găsită la toate chioșcurile de ziare, din 3 iunie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *