Libertatea : Viitorul războiului de Lawrence Freedman – 13 noiembrie 2019

Miercuri, 13 noiembrie 2019, la chioșcurile de ziare vom putea găsi cartea Viitorul războiului de Lawrence Freedman.

Colecția Kronika de la editura Litera.

Preț la chioșcuri : 24.99 lei.

Descrierea cărții :

Un istoric militar, profesor și consultant politic, câștigător a nume­roase premii, ne oferă istoria completă a războiului, sub toate for­mele și cu toate implicațiile sale, arătând ce a impulsionat și continuă să impulsioneze această formă umană unică de violență politică.

Întrebările despre viitorul războiului sunt o prezență obișnuită a dezbaterii politice, a analizei strategice și a ficțiunii populare. Unde ar trebui să căutăm noi pericole? Ce planuri viclene poate avea un agresor? Care sunt cele mai bune forme de apărare? Cum ar putea fi păstrată pacea sau rezolvat conflictul?

De la haosul francez de la Sedan, din 1870, la insurgențele con­temporane din Irak și Afghanistan, Lawrence Freedman, un gândi­tor militar recunoscut la nivel mondial, ne dezvăluie cum cea mai mare parte a ideilor futurologilor militari de azi sunt greșite. Dar acestea își păstrează, totuși, influența.

Freedman ne demonstrează că aceia care și-au imaginat viitorul războiului au avut adesea o imagine idealizată despre acesta ca fiind restrâns între anumite granițe, cu caracter scurt și decisiv, și au tre­cut constant cu vederea peste posibilitatea existenței unor războaie lungi – de aici persistența încăpățânată a ideii unei lovituri decisive, fie printr-o ofensivă terestră îndrăzneață, printr-o lovitură nucleară preventivă sau printr-un atac cibernetic.

Tot el observă și lipsa de atenție față de războaiele civile, până ce Occidentul a început să inter­vină în acestea în timpul anilor 1990, și cum granițele dintre pace și război, dintre militar, civil și criminal devin din ce în ce mai neclare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *