Gazeta Sporturilor : cărți Istoria rece. Din 25 octombrie 2019

Din 25 octombrie 2019, Gazeta Sporturilor și editura Orizonturi vor da startul seriei de cărți Istoria rece.

Prețul unei cărți : 24.99 lei.

Cărțile seriei, data de apariție și descrierea acestora (actualizăm treptat în secțiunea de comentarii) :

 • Mussolini și Hitler – făurirea alianței fasciste de Christian Goeschel – 25 octombrie 2019
 • O istorie a Războiului rece de Yvan Vanden Berghe – 1 noiembrie 2019
 • Yalta de Nicolae Baciu – 8 noiembrie 2019
 • Istoria imperiului Otoman de Lord Kinross – 15 noiembrie 2019

PROMO.

5 thoughts to “Gazeta Sporturilor : cărți Istoria rece. Din 25 octombrie 2019”

 1. Mussolini și Hitler – făurirea alianței fasciste de Christian Goesschel – 25 octombrie 2019

  Între anii 1934 şi 1944 Hitler şi Mussolini s-au întâlnit de numeroase ori, expresie a unei relaţii puternice, cu profunde implicaţii în viaţa politică a ţărilor pe care le conduceau.
  Cu toate că Germania hitleristă este considerată o mai mare putere în raport cu Italia lui Mussolini, autorul Christian Goeschel demonstrează în această lucrare cât de mult a fost subestimată influenţa dictatorului de la Roma asupra aliatului său de la Berlin.
  Goeshel utilizează şi surse din afara istoriei politice pentru a-i contura portretul lui Mussolini ca fiind cel al unui lider care a influenţat puternic deciziile lui Hitler, nefiind nici pe departe un bufon uşor influenţabil, aşa cum în mod eronat, s-a acreditat.
  Constatările lui Christian Goeschel provin de la o autoritate în materie, acesta fiind titular al catedrelor de istorie a Europei moderne la universităţile din Londra, Manchester şi Universitatea Naţională Australiană. De asemenea, a colaborat cu Institutul Universitar European din Florenţa.
  Cartea MUSSOLINI ŞI HITLER reprezintă un studiu excelent pentru oricare persoană interesată de istoria fascismului în Europa, desfăşurarea Celui de Al Doilea Război Mondial şi despre sistemele de conducere dictatorială.

 2. O istorie a Războiului rece de Yvan Vanden Berghe – 1 noiembrie 2019

  Războiul rece a reprezentat confruntarea dintre două sisteme politice – capitalismul şi socialismul, reprezentate, în principal, de doi adversari: Statele Unite Ale Americii şi Uniunea sovietică. Conflictul nu s-a rezolvat pe calea luptei armate, ci printr-o acerbă cursă a înarmărilor prin care se urmărea obţinerea celei mai mari influenţe în plan internaţional.

  Unii autori au apreciat că Războiul rece a început în anul 1947, fiind declanşat de doctrina Truman în timp ce alţii consideră că fenomenul a luat naştere în 1917, anul în care s-a constituit Uniunea Sovietică. Acest punct de vedere a fost însuşit şi de autorul acestei lucrări, reputatul cercetător, Ivan Van Den Berghe, care îşi dezvoltă susţinerile, raportându-le la această ultimă dată. În opinia sa, marea neînţelegere pe care o atribuie el Războiului rece, nu s-a manifestat la nivelul conducerii ţărilor respective ci doar pentru opinia publică. Niciodată conducătorii celor două ţări nu au crezut cu adevărat că teribila cursă a înarmărilor va conduce la o confruntare directă între ele. Dimpotrivă, ei s-au folosit de climatul Răboiului rece pentru rezolvarea unor probleme interne. Asistăm în prezent la o recrudescenţă a Războiului rece? Indiscutabil că da, atâta vreme cât o serie de tratate delimitare a înarmărilor încep să nu mai fie respectate, crescând ameninţările la adresa păcii. Acum conflictul nu se mai poartă între cele două sisteme – capitalist şi socialist, ci preponderent în plan economic.

 3. Yalta de Nicolae Baciu – 8 noiembrie 2019

  Toate documentele politice şi militare ultrasecrete din arhivele de la Londra şi Washington, desecretizate după treizeci sau treizeci şi cinci de ani, privind soarta României, sunt examinate de autor şi în parte transcrise în cartea de faţă, publicată înaintea Revoluţiei din decembrie 1989, când românii şi-au cucerit libertatea.Aceste acte pun într-o lumină nouă multe dintre evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial în general şi evenimente privitoare la România, în special.Este evidenţiat faptul că preşedintele Roosevelt i-a promis lui Stalin, încă de la 20 februarie 1943, România, Europa de Răsărit, dar i-a oferit chiar mai mult decât a sperat, pentru consolidarea imperiului său de beznă şi mizerie. În posesia proceselor verbale ultrasecrete ale faimoasei întrevederi dintre Stalin şi Churchill, la Moscova, în octombrie 1944, autorul demonstrează că Churchill nu spune adevărul în Memoriile sale. În lumina acestor documente, se vede că România le-a fost vândută ruşilor de Churchill, odată cu întreaga Europă de Răsărit, cu acordul lui Roosevelt, chiar de la 9-11 octombrie 1944. De asemenea procesele-verbale ultrasecrete ale întrevederilor de la Teheran demonstrează duplicitatea, cinismul şi inconştienţa politică a celor doi mari vinovaţi de trădarea Occidentului: Churchill şi Roosevelt.Tot astfel sunt interpretate şi documentele ultrasecrete ale Conferinţei de la Yalta şi, mai ales, Tratatul dintre Roosevelt-Stalin din 8 februarie 1945, când preşedintele Statelor Unite deschidea drumul comunizării întregii Asii, prefaţând sângeroasele războaie din Coreea şi Vietnam.Nicolae Baciu arată, în lumina noilor documente, cum Mareşalul Antonescu a încercat să scoată România din acest război încă din ianuarie 1943, în consens cu Italia şi cu sateliţii Axei din vecinătatea sa. Dar, toate încercările lui s-au izbit de clauza «capitulării necondiţionate» impusă de Roosevelt şi Churchill.

 4. Istoria imperiului Otoman de Lord Kinross – 15 noiembrie 2019

  Această carte prezintă spectaculoasa mărire şi decădere a unuia dintre cele mai mari imperii din istoria lumii. Imperiul Otoman a prins contur în anul 1300, sub legendara conducere a lui Osman I, atingând apogeul în secolul al XVI-lea sub domnia lui Suleiman Magnificul (care ajunse până la porţile Vienei), începând apoi să piardă din măreţie până când ultimul său sultan, Mehmed al VI-lea, a fost exilat de întemeietorul statului modern turc, Mustafa Kemal (Ataturk).

  Autorul, Lord Kinross, reputat istoric şi scriitor talentat, a abordat marile probleme economice, politice şi sociale ale fiecărei epoci analizate. În acelaşi timp, fiind maestru în arta scrisului, a reuşit să schiţeze cu multă vervă, personalităţile conducătorilor, prezentându-i în toată extravaganţa, curajul şi, uneori, severitatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *