Ținuturi în crepuscul de J. M. Coetzee (Humanitas, 2019)

Romanul de debut al lui J.M. Coetzee pornește de la două manuscrise imaginare, fiecare reprezentând baza unei povești.

Prima, intitulată Proiectul Vietnam, este raportul unui psiholog militar, Eugene Dawn, însărcinat cu elaborarea unor tehnici de manipulare și de propagandă, menite a fi folosite în cadrul războiului purtat de Statele Unite ale Americii cu Vietnamul în secolul trecut.

Erodat psihic de atrocitățile războiului, cu care se află într-un permanent contact, Eugene Dawn se alienează într-atât încât devine incapabil să se mai conecteze la realitate și la propria-i existență, sfârșind prin a se înstrăina complet de soția sa și prin a pune în pericol viața propriului fiu.

Cea de-a doua poveste se axează pe istoria lui Jacobus Coetzee, colonist olandez din secolul al XVIII-lea, care organizează o expediție în interiorul continentului african. Aventurându-se în teritorii nemaicălcate până atunci de piciorul vreunui alb, misiunea lui este aceea de a vâna elefanți, pentru a le comercializa, ulterior, în Europa, colții de fildeș.

Călătoria se sfârșește abrupt, în momen-tul în care se îmbolnăvește și este dus într-o comunitate hotentotă, unde, sub pretextul că este îngrijit, e jefuit și tratat cu dispreț. Trădat și părăsit de servitori, umilit și neputincios, reușește să rămână în viață doar cu gândul la răzbunare, pe care o va plănui și o va pune în aplicare cu infinită cruzime.

Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *