Păsări în gură de Samanta Schweblin (Litera, 2019)

Nu avem confirmarea că se va găsi la chioșcuri, dar este foarte posibil. Vom reveni cu un update în acest articol când vom afla mai multe.

Descrierea cărții :

Un tată care se luptă cu o fiică adolescentă care mănâncă păsări vii; un bărbat care trage după el cadavrul soției într-o valiză de piele și care, împotriva voinței lui, devine un artist la modă; femei în rochii de mireasă, care așteaptă, abandonate, pe marginea unui drum: acestea sunt câteva dintre personajele care animă poveștile Samantei Schweblin.

În fundal, o realitate alcătuită din detalii concrete, al cărei registru este brusc schimbat prin gesturi izvorâte din atitudini suprarealiste și tulburătoare: pentru că în spatele rutinei banale de zi cu zi există un halo întunecat, un rânjet ce ignoră voit absurditatea fiecărui act.

Firul invizibil care unește o poveste cu alta, fiecare intrigă cu următoarea constă în complexitatea relațiilor umane, tragedia – sau tragicomedia – ce își trage seva din lipsa de comunicare. În aceste pagini, construcția narativă în întregul său face aluzie de fiecare dată la altceva: la reprezentarea unei umanități care se luptă cu un echilibru precar, la acea schelă fragilă pe care se sprijină viața noastră și la faptul că o suflare de vânt sau un freamăt al inimii ar putea să cutremure pământul într-o clipă.

„Frații Grimm și Franz Kafka fac o vizită în Argentina în poveștile pline de umor negru scrise de Samanta Schweblin, despre niște oameni care par să fi căzut într-o realitate alternativă.” – J.M. Coetzee

„După ce ai citit-o pe Samanta Schweblin, e dificil să nu tresari când la masa vecină se produce o mișcare bruscă.” – La Vanguardia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *