Rugăciune pentru Cernobîl de Svetlana Aleksievici (Litera, 2019)

Editura Litera va publica volumul care stă la baza celebrului serial lansat de HBO : Rugăciune pentru Cernobîl de Svetlana Aleksievici.

În 26 aprilie 1986, o serie de explozii au zguduit reactorul nuclear de la Cernobîl. Flăcările au aprins cerul, iar radiațiile rezultate au contaminat pământul și au otrăvit oamenii vreme de ani întregi.

În timp ce autoritățile au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori – foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămu­tați, văduve, orfani –, ale căror voci compun o istorie orală mar­cată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire.

Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, Rugăciune pentru Cernobîl este o carte crucială care, datorită forței emo­ționale și onestității sale, rămâne o amintire de neșters în min­tea cititorului.

„Una dintre sursele mele cele mai valoroase și fascinante de inspirație a fost cartea Svetlanei Aleksievici – Rugăciune pentru Cernobîl. O lectură absolut esențială și cutremurătoare. Este evident de ce Svetlana Aleksievici a primit Premiul Nobel.“ –  Craig Mazin, creatorul serialului Cernobîl.

„O istorie orală emoționantă în care atitudinea generală fatalistă și curajul stoic sunt dublate de un umor incredibil de negru… Rezultatul este o radiografie de neuitat a sufletului rus.“  – Publishers Weekly

„Una dintre cărțile cele mai pline de compasiune și mai terifiante pe care le­am citit vreodată.“ – Observer

„Un colaj de mărturii orale ce se transformă în psihobiografia unei națiuni care nu este prezentă pe nici o hartă… Această carte provoacă arsuri ca de radiații pe creier.“ – Julian Barnes, Guardian

„Devastatoare… esențială, puternică și curajoasă.“ – John Freeman

5 thoughts to “Rugăciune pentru Cernobîl de Svetlana Aleksievici (Litera, 2019)”

  1. Nu cumva este aceeasi carte, aparuta la editura Corint sub numele de Dezastrul de la Cernobil ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *