Pascal Bruckner la București – 17 mai 2018

Joi, 17 mai 2018 –  începând cu ora 19:00, la librăria Cărtureşti Verona din București va avea loc lansarea cărții „Un rasism imaginar” de Pascal Bruckner.

Alături de autor vor fi prezenți Marius Constantinescu (jurnalist) și  Magdalena Mărculescu (directorul editorial al Editurii Trei).

Despre carte :

Există îndeajuns de multe rasisme adevărate ca să mai inventăm şi unele imaginare.

De treizeci şi cinci de ani, termenul de „islamofobie“ a anihilat orice discurs critic despre islam. Scopul lui dublu este de a-i reduce la tăcere pe occidentali şi de a-i descalifica pe musulmanii reformatori.

O mare religie precum islamul nu e reductibilă la un singur popor, dat fiind că are o vocaţie universală. Iar să nu o supunem examinării, proces prin care au trecut, timp de secole, creştinismul şi iudaismul, înseamnă să o menţinem în dificultăţile cu care se confruntă astăzi. Şi să-i condamnăm pentru totdeauna pe adepţii ei la rolul de victime, absolviţi de orice responsabilitate pentru violenţele comise în numele său.

Denunţarea acestei imposturi, reevaluarea a ceea ce numim „întoarcerea spiritului religios“ şi care înseamnă mai degrabă întoarcerea fanatismului, celebrarea libertăţii extraordinare pe care Franţa o oferă cetăţenilor ei, dreptul de a crede sau nu în Dumnezeu: acestea sunt obiectivele eseului de faţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *