Home > carti noi 2017 > Stalin de Oleg V. Hlevniuk (Litera, 2017)

Stalin de Oleg V. Hlevniuk (Litera, 2017)

Iosif Stalin a exercitat puterea supremă în Uniunea Sovietică din 1929 până la moartea sa, în 1953.

Pe parcursul acestui sfert de secol, după estimările lui Oleg Hlevniuk, Stalin a ordonat încarcerarea și executarea a nu mai puțin de un milion de cetățeni sovietici pe an. Alte milioane au fost victime ale foametei care a rezultat direct din aplicarea politicilor sale.

Ce l-a condus către o asemenea cruzime? Această biografie esențială, scrisă de autorul cel mai familiarizat cu arhivele din era sovietică, oferă un portret fără precedent, în cel mai fin detaliu, al lui Stalin – omul și dictatorul.

Fără a-l mitologiza, fie ca pe un geniu binevoitor, fie ca pe un geniu al răului, Hlevniuk răspunde numeroaselor controverse despre anumite evenimente din viața dictatorului, adunând sute de scrisori anterior necunoscute, memorii, rapoarte și jurnale, într-o poveste exhaustivă a vieţii lui Iosif Vissarionovici Djugaşvili, omul care a lăsat cicatrici greu de vindecat asupra popoarelor peste care a domnit și care a schimbat cursul istoriei.

„Captivantă și zguduitoare, această carte confirmă faptul că Hlevniuk este, probabil, cel mai mare expert în Stalin. O lectură esențială.“ – Simon Sebag Montefiore

Oleg V. Hlevniuk este istoric și cercetător principal la Arhiva de Stat a Federației Ruse. Este membru corespondent al Academiei Regale de Istorie. Printre lucrările sale se numără: The History of the Gulag, Master of the House: Stalin and His Inner Circle și mai multe volume de corespondență a lui Stalin.

Categories: carti noi 2017
  1. No comments yet.