Home > carti noi 2017 > Povestea unui Genji de Murasaki Shikibu (Polirom, 2017)

Povestea unui Genji de Murasaki Shikibu (Polirom, 2017)

SUPER-CADOUL Elefant de Black DAYS 2017 : voucher 20 de lei*

Volumul este insotit de ilustratii de o rara calitate, in forma de evantaie rotunde, reprezentind momente din viata lui Genji si scene de la curtea imperiala in Epoca Heian.

Murasaki Shikibu s-a născut în Heian-Kyō, la acea vreme capitala Japoniei, într-o familie aristocratică ce domina scena politică a Epocii Heian – Clanul Fujiwara.

Mare erudit, tatăl ei a avut grijă să primească o educaţie aleasă, cultivîndu-i interesul pentru literatură şi talentul de scriitoare.

La douăzeci de ani s-a căsătorit cu un bărbat mult mai în vîrstă, cu care a avut o singură fată, dar soţul i-a murit curînd. Rămasă văduvă, a acceptat să devină doamnă de onoare a Împărătesei Shōshi, dedicîndu-şi scrisului orice clipă de răgaz.

În acea perioadă a ţinut un jurnal intim (Murasaki Shikibu Nikki), în care a povestit întîmplări din viaţa de zi cu zi de la Curte şi a compus poeme waka. Tot în această perioadă a scris şi „Povestea lui Genji”(Genji Monogatari), o cronică de o complexitate şi profunzime uluitoare a vieţii – sub toate aspectele ei – la Curtea Imperială în Epoca Heian.

„Murasaki Shikibu urmareste intrigile erotice, urzelile de la Curte, casatoriile politice, virtejul de usuratati si linguseli din jurul ei cu privirea atenta, uneori ironica, a unei Jane Austen.”  – The New Yorker

Categories: carti noi 2017
  1. No comments yet.