Romanul o are în centru pe Edna Pontellier, soţie şi mama, dar înainte de toate o femeie cu un spirit liber, neîmblânzit, care nu se regăseşte defel în modul de viaţă victorian, atât de plin de constrângeri şi interdicţii.

Rebelă până în măduva oaselor și dornică de o experienţă nouă, Edna se aruncă în braţele lui Robert, un bărbat la fel de neîmpăcat cu societatea şi normele ei.

Când însă acesta o părăseşte, femeia hotăreşte să se dedice familiei, ca orice bună şi îndatoritoare soţie. Totuşi, odată ce a cunoscut libertatea de a gândi şi simţi, Edna nu mai poate accepta plictiseala, supunerea, înfrânarea ….

Kate Chopin (1850-1904) a fost aspru criticată de contemporani pentru încăpăţânarea de a scrie despre un subiect tabu atunci, respectiv dorinţa femeii de a fi percepută drept o fiinţă cu visuri şi dorinţe proprii, nu doar un obiect posedat de soţ sau tată.

Considerat la data apariţiei drept un roman „otrăvitor“ şi „morbid“, “Trezirea” este lăudat astăzi pentru curajul autoarei de a aborda teme actuale şi relevante atât pentru femeia de atunci cât și pentru femeia zilelor noastre.

Un comentariu la „Trezirea de Kate Chopin (RAO, 2016)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *