Saptamana Financiara in 1 februarie 2010 : cartea Istoria codurilor secrete de Laurent Joffrin.

In colectia Produse Marca SFin de la Saptamana Financiara urmeaza sa apara in data de 1 februarie 2010 cartea Istoria codurilor secrete de Laurent Joffrin.

Pretul acesti carti este de 14 ron.

( Numarul trecut din colectia Produse Marca SFin : filmul Vandut pe viata (Owning Mahowny ). )

Descrierea cartii Istoria codurilor secrete de Laurent Joffrin :

Cartea lui Laurent Joffrin vă va purta de-a lungul istoriei, dezvăluindu-vă modul în care utilizarea codurilor secrete – produse fascinante ale inteligenţei umane –  a decis uneori soarta războaielor sau a popoarelor.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit modalităţi secrete de comunicare, de la cifrul lui Cezar – considerat primul cod secret din istorie, la scrisorile criptate ale Mariei Stuart şi până la Enigma, celebra maşină de criptat folosită de nemţi în cel de-al doilea război mondial. Cum să comunici cu un aliat de departe, fără ca duşmanul să înţeleagă mesajul? Între creatorii de cifruri (criptografi ) şi cei care vor să le spargă (criptanalişti), conflictul a început încă din Antichitate, pentru a se încheia în zilele noastre, cînd calculatorul i-a dat criptografului un avantaj definitiv, afirmă autorul cărţii.

Fascinat de criptanaliza (descifrarea mesajelor cifrate cînd nu se cunoaşte codul), Joffrin descrie, pe parcursul celor 10 capitole ale cărţii, istoria din jurul celor mai cunoscute metode de cifrare, explicând cu procedee precum transpoziţia, codficarea mixtă sau substituţia. „Enigmele criptanalizei au farmecul civilizaţiilor dispărute, al căutării de comori, al intrigilor din spionaj, al ritualurilor ezoterice. La prima abordare par de nepătruns, aşa cum sunt limba etruscilor, cultura minoică sau cvadratura cercului. Totuşi, se ştie că într-o zi vor ceda, e numai o chestiune de timp, inteligenţă şi de intuiţie”, susţine autorul. Sfârşitul fiecărui capitol lanseaîă fiecărui cititor provocarea de a intră în pielea unui criptograf şi de a sparge un cifru secret.

Sursa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *